Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Βρυξέλλες
Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα και νέο πακέτο στήριξης: Παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση της έγκρισης της ΕΚΤ, μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,5% και 4% για όλα τα δάνεια προς την Ελλάδα. Στα 109 δισ. ευρώ το νέο πακέτο, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «αυστηρά εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Η περίοδος αποπληρωμής των μελλοντικών δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF θα επεκταθεί από τις τρέχουσες προβλέψεις των 7,5 ετών σε, κατ' ελάχιστο, 15 χρόνια και μέγιστο 30 χρόνια -με περίοδο χάριτος 10 ετών.

Το πρόγραμμα θα διασφαλίζει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και, εάν χρειαστεί, θα δοθούν επιπλέον πόροι για επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα της δοθούν κονδύλια για την ανάκαμψη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τον όρο "επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η Ελλάδα, συνέχισε, θα αποπληρώσει όλο το χρέος της, «οι αγορές μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα, εμείς όμως μειώνουμε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους».

Εάν οι οίκοι αξιολόγησης «αντιδράσουν, η Ευρωζώνη εγγυάται ότι θα αμυνθεί και θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην έχει αρνητικές συνέπειες» ανέφερε ο Σαρκοζί.

Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης να μειώσει τα επιτόκια και στα δάνεια στήριξης προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι για τις δύο χώρες δεν προβλέπεται συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Βρήκαμε μία κοινή αντίδραση στην κρίση»


Τονίζοντας πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μερών, ο Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε πως η «κοινή αντίδραση» εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, η συμφωνία περιλαμβάνει:

  • Νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα για το κενό χρηματοδότησης με συμμετοχή του ΔΝΤ ιδιωτικού τομέα
  • Τα επιτόκια των δανείων στήριξης θα μειωθούν
  • H παράταση της αποπληρωμής των δανείων θα σημαίνει μία περίοδο τουλάχιστον 15 ετών, μάξιμουμ 30 ετών
  • Οι τράπεζες θα συμμετέχουν με διαφορετικές επιλογές και αυστηρά σε εθελοντική βάση
  • Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα, διαβεβαίωσε ο Χερμάν βαν Ρομπάι
  • O ρόλος του EFSF θα διευρυνθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: