Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΧΡΥΣΟΣ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRACK - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Άρχισαν να ενεργοποιούνται τα γρανάζια για την αδειοδότηση της επένδυσης των Χρυσωρυχείων Θράκης στο Πέραμα του Έβρου, μετά την αίτηση που υπέβαλε η εταιρία για να ενταχθεί το project στη διαδικασία fast track του Invest in Greece.

Μετά το τέλμα που βρισκόταν το όλο project από τον Σεπτέμβριο του 2009 για την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Invest in Greece προώθησε τον σχετικό φάκελο της επένδυσης.
Στις 12 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων Οικονομίας, ΠΕΚΑ, Ανταγωνιστικότητας για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η αξιολόγηση της επένδυσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαρκόπουλος, ευελπιστεί ότι στο επόμενο δίμηνο θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης. Επισημαίνει ότι πέρα από τον προϋπολογισμό των 150 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή συνολικά 190 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες θέσεις εργασίας υπολογίζονται σε 200, ενώ εκτιμά ότι η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σε επιπλέον 800 άτομα.
Η εταιρεία από το 1996 που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή έχει επενδύσει ήδη 40 εκατ. ευρώ. Υλοποιεί μάλιστα φυτώριο, όπου όλα τα φυτά και τα δένδρα θα διατεθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν διαπιστώνει μία μεταστροφή του αρνητικού κλίματος της κοινωνίας για την εξόρυξη χρυσού και την εταιρεία που θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας και θα δώσει μια διέξοδο στην ανεργία που πλήττει την περιοχή.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι η μέθοδος του κυανούχου νατρίου που θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για την εκχύλιση του χρυσού, είναι αυτή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Ο κ. Μαρκόπουλος επισημαίνει ότι η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνει ότι έχει ανάγκη την υλοποίηση επενδύσεων για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά και να στηριχθεί η τοπική οικονομία και κοινωνία.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας πιστεύει ότι έχει να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Στον Έβρο, τόνισε, υπάρχουν τεράστια αποθέματα χρυσού, όπως έδειξαν έρευνες του ΙΓΜΕ και τα Χρυσωρυχεία Θράκης θα αξιοποιήσουν ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαρκόπουλος, τα έσοδα από το έργο υπολογίζονται σε 660 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη λειτουργία του θα ανέλθουν σε 260 εκατ. ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KAIROS ITAN ... ANTE NA BROYME KAI KAMMIA DOYLIA GIA NA MIN MAS DOYLEI O LAMPAKIS KAI TO DIMOTIKO SIMBOYLIO!!! ALLA TI XEROYN APO FTOXIA OI BOLEMENOI???