Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΤΑ "ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ" ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα στο δημόσιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βάζει στο στόχαστρο την μονιμότητα, καθώς σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται ως υποψήφιοι για να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία ενώ και τα ρετιρέ των υπαλλήλων έχασαν μέσα σε μια νύχτα την λεγόμενη προσωπική διαφορά (όπως δηλαδή βαφτίστηκαν τα επιδόματα στο δημόσιο)  Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο (που τίθεται σε εφαρμογή τον Οκτώβριο) προβλέπει έναν ενιαίο μισθός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας. Δηλαδή θα υπάρχει πλέον ένας μισθός για όλους του εργαζομένους του Δημοσίου, ο οποίος θα εξαρτάται αποκλειστικά από την προϋπηρεσία τους και όχι από το σε ποιον φορέα εργάζονται.

Όμως καταργείται η προσωπική διαφορά, η οποία σε ένα βαθμό αντικαθίσταται από το πριμ παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας για οποιαδήποτε θέση ευθύνης και όχι μόνο για διευθυντές. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο για τι ενιαίο μισθολόγιο προβλέπει ότι από τα 104 σήμερα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο 2 και ένα μέρος από τα υπόλοιπα θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό.
Τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία παντού Στο «ψυγείο» της εργασιακής εφεδρείας θα μπουν αρχικά οι 7.000 περίπου εργαζόμενους σήμερα σε 11 μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, ο ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας κ.α. που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν. Και θα ακολουθήσουν και άλλοι!

Οι διοικήσεις των νέων οργανισμών που θα προκύψουν θα πρέπει μέχρι τα μέσα του 2012 να κρίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια ποιοι και πόσοι από τους 7.000 εργαζόμενους περισσεύουν ώστε να ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία.

Όσοι υπαχθούν στην εφεδρεία θα αμείβονται για έναν χρόνο με το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, ενώ την ίδια περίοδο θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν σε πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ το οποίο θα αξιολογήσει πόσοι δικαιούνται μετάταξης σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Για τους υπόλοιπους, οι επιλογές θα είναι περιορισμένες αφού θα μπορούν είτε:
∙ ‪ Να καλύπτουν κάθε χρόνο -εάν το επιθυμούν- το 30% των θέσεων σε προκηρύξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου
∙ ‪ Να έχουν προτεραιότητα σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης
∙ ‪ Να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο (όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη)
∙ ‪ Να αναζητήσουν εργασία εκτός Δημοσίου.

Πάντως, ακόμη και όσοι κριθούν από το ΑΣΕΠ ικανοί για μετάταξη σε φορέα του Δημοσίου, θα πρέπει να περιμένουν αρκετό χρόνο καθώς θα καλύπτουν μόνο το 10% των θέσεων τακτικού προσωπικού που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: