Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: "ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ"

Tα τελευταία 11-12 χρόνια όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το «σήριαλ» με την επένδυση χρυσού στο Πέραμα!
Τους τελευταίους μήνες διακρίνουμε ότι μάλλον το θέμα έχει φτάσει στο «δια ταύτα»! Είναι απαίτηση των πολιτών  να πέσουν οι «τίτλοι τέλους» σε αυτήν την ιστορία είτε με ένα «ΟΧΙ» είτε με ένα «ΝΑΙ»! Αν η επένδυση δεν είναι ασφαλής για το περιβάλλον και επωφελής για την Ελλάδα και την τοπική κοινωνία, να παύσει κάθε συζήτηση και διαδικασία που ταλαιπωρεί τους πολίτες και τους επενδυτές! Αν αντίθετα, η Πολιτεία, η επιστήμη, η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και διασφαλίζουν την ....
προστασία του περιβάλλοντος και τα προσδοκόμενα οικονομικά οφέλη, να προχωρήσει άμεσα η αδειοδότηση.
Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων παραγόντων είναι δεδομένη! Η ανάγκη για ολοκληρωμένη και αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση έχει πολλαπλά εκφραστεί!
    Είναι απορίας άξιο γιατί τόσα χρόνια σε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό Κράτος δεν κατέστη δυνατόν να αναδειχθεί η αλήθεια που θα οδηγούσε σε διεξοδικές αποφάσεις!
 Η αλήθεια πάντα είναι ΜΙΑ! Η ιστορία μόνο είναι ικανή να την διαψεύσει! Αυτή την αλήθεια απαιτεί να μάθει ο λαός της Αλεξανδρούπολης για να αποφασίσει για το δικό του μέλλον!
Ποιον τελικά μπορεί να εμπιστευτεί ο Δημότης  όταν δέχεται καθημερινά βροχή επιχειρημάτων, σεναρίων, υποσχέσεων και υποθέσεων που μόνο διλήματα και αναπάντητα ερωτήματα του δημιουργούν;
    Η επικαιροποίηση του ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ που, πρόσφατα, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης μας δίνει αφορμή να την αναλύσουμε :

 “Υποχρέωση και δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αποτροπή της απόλυτης καταστροφής του περιβάλλοντος της προσβολής της υγείας και της ίδιας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας”  Συμφωνούμε απόλυτα και προσδοκούμε από το Δήμο να αναλάβει την πρωτοβουλία και να μας τεκμηριώσει  -ΟΧΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ- την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, την προσβολή της υγείας και της ίδιας της ζωής μας από την επένδυση! Όχι με αυθαίρετες τοποθετήσεις, τρομοκρατικά σενάρια άσχετων και τραμπουκισμούς κάποιων περίεργων, εναντίον οποιουδήποτε αναζητεί την αλήθεια όπως στην θλιβερή περίπτωση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως στην γνωστή εκδήλωση της διανομαρχιακής επιτροπής κατά του χρυσού! Οι απειλές κάποιων του τύπου “ εδώ θα γίνει Κερατέα” επιστρέφονται διότι οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης είναι υπέρ του πολιτισμού και της Δημοκρατίας και δεν δέχονται φασιστικές και τραμπουκικές λογικές για θέματα που αφορούν τον τόπο τους! Οι “προστάτες”  ας μείνουν στο περιθώριο τους! Θέση έχουν μόνο η επιστήμη και η νομιμότητα!

“Η αναγκαιότητα χρησιμοποίησης τεράστιων ποσοτήτων του ισχυρότατου δηλητηριώδους διαλύματος κυανιδίων για το ξέπλυμα του χρυσού (από το πέτρωμα), θα εξαφανίσει κάθε ζωή στην περιοχή μας.”  Συμφωνούμε απόλυτα αν ισχύει η φράση “τεράστιων ποσοτήτων του διαλύματος κυανιδίων”.  Η νομοθεσία της Ε.Ε, οι Μ.Π.Ε και οι ισχυρισμοί των εταιρειών καθώς και επιστήμονες από διάφορους κλάδους δίνουν διαφορετικά στοιχεία! Μιλούν για ελάχιστες ποσότητες σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απόλυτα συμβατά με το περιβάλλον.  Ποιον να πιστέψουμε;;;;

“Οι εταιρείες με αντικείμενο την εξόρυξη του χρυσού παίρνουν όλα τα κέρδη και τον χρυσό από την γη μας και αφήνουν στον τόπο μας δηλητήρια και μεταλλευτικά απορρίμματα, απαξιώνοντας και αποκλείοντας όλες τις άλλες παραγωγικές δράσεις.”  Θα συμφωνήσουμε αν τα παραπάνω τεκμηριωθούν ακλόνητα! Οι οικονομοτεχνικές μελέτες μιλούν για 150.000.000 ευρώ επένδυση για την κατασκευή (τα 100.000.000 στην αγορά της Αλεξανδρούπολης και τα υπόλοιπα σε εξοπλισμούς υψηλής τεχνολογίας). Μιλούν για 240.000.000 ευρώ και πλέον φορολογία επί των κερδών στο Ελληνικό Κράτος! Μιλούν για επιπλέον ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία  για κοινωνικές πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις που θα μπορούσαν με σοβαρές διεκδικήσεις να αγγίξουν τα 2.000.000 ευρώ/ετησίως (αν αληθεύει θα μπορούσε π.χ. ο Δήμος από τον πρώτο χρόνο να αγοράσει μετρητοίς το εργοστάσιο της ΘΡΑΚΗ Α.Ε. για να το κάνει σφαγεία καθώς και το πλοίο για Σαμοθράκη χωρίς κανένα τραπεζικό δανεισμό! Ποιον να πιστέψουμε;;;
       Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία, η Βουλγαρία η Φινλανδία, η Ισπανία, ο Καναδάς και δεκάδες άλλες χώρες δεν είναι  αφελείς ώστε να επιτρέπουν να φεύγουν τα κέρδη και ο χρυσός από την γη τους και να κρατάνε μόνο τα δηλητήρια και την υπανάπτυξη. Και δυστυχώς όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι κανείς πλέον λαός από αυτούς δεν ζηλεύει κάτι από εμάς εκτός από την λαμπρή αρχαία ιστορία μας.  Αξίζει βέβαια να παρακολουθούμε προσεκτικά και με ενδιαφέρον την εξέλιξη στην υπόθεση της Χαλκιδικής! Εκεί γνωρίζουμε ότι ο Δήμαρχος εξελέγη σηκώνοντας την σημαία υπέρ της επένδυσης! Εκεί υπάρχει μεγάλη στροφή  και ισχυρή διεκδίκηση υψηλών ανταποδοτικών οφελών υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Για την προγραμματισμένη παραγωγή χρυσού στην Αλεξανδρούπολη (Πέραμα) 35 περίπου τόνων θα πρέπει (με τα στείρα) να εξορυχθούν πάνω από 16 εκατομμύρια (!!!) τόνοι πετρώματος. Από αυτά 11 εκατομμύρια τόνοι θα αλεσθούν σαν πολύ ψιλό αλεύρι και θα περάσουν από λουτρό κυανιδίων , και μετά την ανάκτηση των 1,2,3 γραμμαρίων χρυσού ανά τόνο, θα καταλήξει το αλεσμένο πέτρωμα ουσιαστικά 100% σαν τοξική δηλητηριασμένη λάσπη σε πελώρια λεκάνη τελμάτων σε διπλανό ρέμα. Ο γραφικός λόφος Περάματος με τα ωραία πυριτιωμένα βράχια στην κορυφή του θα μετατραπεί σε έναν πελώριο σεληνιακό κρατήρα.”  Θα συμφωνήσουμε αν και αυτά τα παραπάνω τεκμηριωθούν ακλόνητα. Οι μελέτες που δεσμεύουν τις εταιρείες απέναντι στο Κράτος μιλούν για αποκυάνωση του πετρώματος σε χαμηλότερα επίπεδα και απο αυτά που επιβάλει η Νομοθεσία, επαναφορά και ενσωμάτωση του στο περιβάλλον, και πλήρη αποκατάσταση του τοπίου με σοβαρές βελτιώσεις! Κάποτε ακούγαμε ένα σενάριο για εξαφάνιση της ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΥΚΗΣ!  Η εταιρεία προχώρησε στην χρηματοδότηση και την δημιουργία φυτωρίου μαύρης πεύκης στην περιοχή! Όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα! Σήμερα ακούμε για τα όμορφα πυριτιωμένα βράχια του λόφου του Περάματος για τα οποία η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα διατηρήσουν την ομορφιά τους. Μάλιστα δεσμεύεται να τα προβάλει ευρύτερα για να μεγενθύνει την επισκεψιμότητα προς την περιοχή, διότι οι δημοσκοπήσεις του παρελθόντος έδειξαν ότι κάτω του 1% του πληθυσμού τα έχει επισκεφτεί και ελάχιστο ποσοστό γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία!

“Στηρίζουμε τον αγώνα της διανομαρχιακής επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων και συμβαδίζουμε με την ομόφωνη επίσης απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στα χρυσορυχεία, ως και όλων των θεσμικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων σωματείων και νομικών προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού δικαίου , όπως του ΤΕΕ Θράκης του Επιμελητηρίου Έβρου , του Ιατρικού Συλλόγου του Δικηγορικού Συλλόγου , του Εργατικού Κέντρου, κ.λ.π. με την υπόμνηση ότι δεν υπάρχει σύλλογος ή σωματείο που να συγκατατίθεται με την καταστροφή του τόπου μας από την ίδρυση χρυσορυχείων.”  Και εμείς θα στηρίξουμε τον αγώνα της διανομαρχιακή επιτροπής Έβρου-Ροδόπης κατά των χρυσορυχείων και θα συμβαδίσουμε με την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στα χρυσορυχεία, αν μας δώσουν την δυνατότητα να πειστούμε για όλα αυτά παρέχοντας μας  πλήρη ενημέρωση.  Επίσης συμφωνούμε ότι  κανείς δεν συγκατατίθεται με την καταστροφή του τόπου μας από τα χρυσωρυχεία, αλλά γνωρίζουμε πολλούς θεσμικούς εκπρόσωπους που έχουν εκφρασμένες επιφυλάξεις για το αληθές περί καταστροφής και επιθυμούν  με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτό που πρεσβεύουν, να ανοίξει αποφασιστικά ο διάλογος για να είναι όλα καθαρά και γυάλινα. Να αναφερθούμε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τον Πρόεδρο ΝΟΔΕ  Έβρου, τον γραμματέα Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ,  τον Πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου, το Επιμελητήριο, τον Πρόεδρο των ξενοδόχων, τον Πρόεδρο του ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ,  τον υπογράφοντα, και πολλούς άλλους συλλόγους και πολίτες. Όλοι εμείς τολμούμε και αρθρώνουμε λόγο διότι θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια σε βάθος. Και λέω τολμούμε διότι είναι γνωστή η τρομοκρατολογία και η  κινδυνολογία του παρελθόντος περί θανάτων και ισοπέδωσης των πάντων. 
“Για το λόγο αυτό αντιτιθέμεθα στην άνω επένδυση, ζητώντας από την πολιτεία να μας απαλλάξει από τον κίνδυνο αυτό τροποποιώντας ταυτόχρονα τον μεταλλευτικό κώδικα”.  Σεβόμαστε απόλυτα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου! Δεν διαπραγματευόμαστε όμως το δικαίωμα μας να γνωρίσουμε τον πιθανό κίνδυνο και την πραγματικότητα σε βάθος! Το δικό μας ΟΧΙ η ΝΑΙ θέλουμε να  είναι προιόν έγκαιρης, βαθειάς, εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης! Και αυτό με ένα τρόπο μπορεί να επιτευχθεί! Με τον δημοκρατικό διάλογο στον οποίο καλούμε να συμμετέχουν όλες οι πλευρές.  ΟΛΕΣ!!! 
Η επιστήμη και η νομιμότητα δεν είναι χρήσιμες όποτε βολεύουν. Είναι απαραίτητες πάντα σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία! Ας τις επικαλεστούμε λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση!
Μας στεναχωρεί να ακούμε τους πολιτικούς ηγέτες μας να μιλούν αβίαστα για εκατοντάδες νεκρών και ετοιμοθάνατων χωρίς να έχουν επαρκή γνώση για το θέμα.
Δεν μας ικανοποιεί να ενημερωνόμαστε μονόπλευρά από επιστήμονες που στο παρελθόν  ήταν εργαζόμενοι, τιμητές και διαφημιστές των χρυσωρυχείων και σήμερα βάλουν εναντίον τους για περίεργους λόγους.
      Είναι αρκετά ενοχλητικό  να ακούμε άτομα να τοποθετούνται δημόσια εναντίον της επένδυσης ενώ πολύ πρόσφατα εργάστηκαν στην επικοινωνιακή ομάδα της εταιρείας.
      Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ακούσαμε να αναφέρεται ποτέ ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που η εταιρεία υλοποιώντας εξαγγελίες και δεσμεύσεις στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης   με δωρεές και χορηγίες σε διάφορα νομικά πρόσωπα της περιοχής.
Μας εξάπτει την περιέργεια το γεγονός ότι η εταιρεία εξαγγέλλει 200 θέσεις εργασίας για 10 και πλέον χρόνια ενώ κατά περίπτωση οι διαφωνούντες μιλούν για 50, 65, 80, και 120 θέσεις σε 5 η 6,5 χρόνια.
Μας δημιουργεί ανασφάλεια να ακούμε χημικούς και μεταλλειολόγους να μιλούν για την υγεία, ιατρούς για νομιμότητα η παρανομία, δικηγόρους να μιλούν για πετρώματα και χημικά, οικολόγους να μιλούν για οικονομία κερδοζημίες και φοροδιαφυγή,  κ.λπ. Ας επιδείξουμε σεβασμό στην επιστήμη! Ο καθείς εφώ ετάχθη!!
Μας θλίβει το γεγονός να ακούμε από πρόσωπα που διαχειρίζονται σοβαρά θέματα του τόπου να λένε ότι “δεν άλλαξε τίποτα τα τελευταία 10-12 χρόνια”.  Διαφωνούμε κάθετα. Η ίδια η ζωή και η φυσική εξέλιξη άλλαξαν τα πάντα!!!!!
Παράδειγμα 1ο : Πριν 6 χρόνια πολιτικό κόμμα  δεν επέλεξε να στηρίξει για υποψήφιο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης τον κύριο Λαμπάκη. Ούτε οι δημότες τον επέλεξαν για Δήμαρχο τους. Πέρυσι ο ίδιος πολιτικός χώρος άλλαξε άποψη και στήριξε τον κύριο Λαμπάκη! Αλλά και οι δημότες άλλαξαν άποψη και τον επέλεξαν για Δήμαρχο τους! Και φαίνεται ότι καλώς έπραξαν.
Παράδειγμα 2ο : Όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για τον πετρελαιαγωγό δεν υπήρχε  νομοθεσία για την προστασία από το έρμα των πλοίων. Το 2004, εγκρίθηκε από τον ΙΜΟ η «Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων Πλοίων» (International Convention for the Control and Management of ShipBallast Water and Sediments, 2004) και προβλέπεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014..

Τις μεγάλες αλλαγές τις ξέρουμε όλοι. Τις ζούμε όλοι! Μας τις θυμίζουν κάθε λεπτό της ζωής μας τα δελτία ειδήσεων, η ανεργία, οι κλειστές και οι μαραζωμένες επιχειρήσεις, οι συνταξιούχοι, η φτώχεια και η εξαθλίωση, οι αγανακτισμένοι πολίτες, οι παράνομοι μετανάστες, το οικογενειακό μας ταμείο κ.α.

Είμαστε δικαιολογημένα αγανακτισμένοι πολίτες. Δεν δεχόμαστε όμως να είμαστε παραπλανημένοι πολίτες.
Αν η επένδυση χρυσού είναι επικίνδυνη και ανώφελη πρέπει όλοι να την εμποδίσουμε!
Αν είναι ακίνδυνη και ωφέλιμη πρέπει όλοι να την αξιοποιήσουμε τα μέγιστα!
Για να οδηγηθούμε σε σωστή κρίση….
Για να αποφασίσουμε ώριμα για το μέλλον του τόπου μας και των οικογενειών μας….

Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια!
Προτείνουμε απλές, λογικές και αυτονόητες πρωτοβουλίες για δράσεις και ενέργειες από τους φορείς της πόλης, όπως:

·         Σειρά δημόσιων εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινωνίας μέσω διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
·         Προώθηση, δυναμική ανάδειξη και κατάθεση στο ίδιο “τραπέζι” όλων των επιστημονικών επιχειρημάτων για αντιπαράθεση και κρίση.
·         Δημιουργία site όπου θα μπορούν ελεύθερα οι πολίτες να καταθέτουν τα ερωτήματα τους και να παίρνουν άμεσα απαντήσεις από τους αρμοδίους.
·         Οργάνωση επισκέψεων όλων των ενδιαφερομένων θεσμικών εκπροσώπων, σε χρυσορυχεία ίδιας δυναμικής με αυτήν του Περάματος, σε χώρες με ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες με την Ελλάδα.
·         Δημιουργία επιτροπής θεσμικών εκπροσώπων για την οργάνωση της διαβούλευσης, την συλλογή στοιχείων, την συνομιλία με την Πολιτεία, τους επενδυτές και την κοινωνία.
·         Δημοσκόπηση για το επίπεδο ενημέρωσης των πολιτών για όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν στην επένδυση.
·         Δημοψήφισμα όπου θα καταγραφεί αξιόπιστα η θέληση της τοπικής κοινωνίας.

      Εκτιμούμε ότι οι προτάσεις μας δεν αφήνουν περιθώριο άρνησης από όλους όσους έχουν αγαθές προθέσεις για τον τόπο μας! Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την αλήθεια. Σε αυτόν τον καθαρό και διαυγή αγώνα για την απόκτηση βαθειάς γνώσης, είναι όλοι απαραίτητοι. Χρησιμότεροι είναι οι οικολόγοι, η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού και όλοι αυτοί που έδωσαν στο παρελθόν κοινωνικούς αγώνες ενάντια σε αυτές τις επενδύσεις από παλαιότερους επενδυτές. Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα και τις παρελθούσες διαθέσιμες τεχνολογίες, παροχές κ.λπ και μπορούν να συγκρίνουν ίσως καλύτερα και την σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία αλλά και τα ανταποδοτικά !
         Όλοι μαζί θα συγκρίνουμε και θα κρίνουμε για το δικό μας συμφέρον!
Αλεξανδρούπολη  Ιούλιος  2011
                                                                       Παπανικολόπουλος   Νικόλαος
                                                                           Υποναύαρχος Λ.Σ ( ε.α )
                                                       Πρόεδρος  Ένωσης Πολιτών  ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ!!! ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑ!!!