Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΕΙΠΑΝ ΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ. ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Τη συγκατάθεσή της για την κατασκευή του φράκτη στη βορειοανατολική πλευρά του Εβρου έδωσε χθες και επισήμως η Τουρκία. Πολυμελής αποστολή που αποτελούνταν από ανώτερα στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί της Τουρκικής Αστυνομίας επισκέφθηκαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκαν με έλληνες ομολόγους τους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και ενημερώθηκαν για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στο θέμα της κατασκευής του φράκτη. Η τουρκική αποστολή δήλωσε πως πείστηκε ότι η κατασκευή του δεν ερμηνεύεται ως μέτρο που θίγει την Τουρκία και κατ' επέκταση τον τουρκικό λαό, αλλά θα λειτουργήσει ως μέτρο αποτροπής της λαθρομετανάστευσης. Επιπλέον συζητήθηκε η αναβάθμιση των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ για πρώτη φορά εξετάστηκε και η δυνατότητα διοργάνωσης διμερώς κοινών πτήσεων επιστροφής μη νόμιμων μεταναστών, που εντοπίζονται στο έδαφος των δύο χωρών, στις χώρες καταγωγής τους.
Τα μέλη της τουρκικής αποστολής ενημερώθηκαν λεπτομερώς και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράκτη, του οποίου οι προδιαγραφές βρίσκονται από χθες σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr. Εως τις 20 Αυγούστου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναρτούν τα σχόλιά τους για την κατασκευή του έργου, το συνολικό κόστος του οποίου θα φτάσει τα 5.498.000 ευρώ.
Το μήκος του θα είναι συνολικά 10,3 χλμ., από τις Καστανιές Εβρου με κατεύθυνση προς τη Νέα Βύσσα. Θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα. Η εξωτερική περίφραξη θα έχει ύψος 2,5 μ. και η εσωτερική 3 μ. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει διάδρομος πλάτους 1,2 μ., στον οποίο θα περιπολούν αστυνομικοί.
Ηδη έχουν ανοιχτεί 18 τρύπες όπου θα τοποθετηθούν οι ενισχυμένες κολόνες στήριξης στις οποίες θα μπει το διπλό ατσάλινο συρματόπλεγμα και στο πάνω μέρος αυτών οι θερμικές κάμερες που θα σαρώνουν τα περάσματα του Εβρου.
Η τοποθέτηση του φράκτη θα περιλαμβάνει και τις 23 μεθοριακές πυραμίδες κατά μήκος του ποταμού, που οροθετούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι πυραμίδες αυτές είναι τοποθετημένες μέσα στο ποτάμι και καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου ο φράκτης να κατασκευαστεί με τρόπο ώστε να μην αφήνει ακάλυπτο κανένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: